Kevät 2004

Herralle ja Rouvalle syntyy kummilapsi, joka kutkuttaa suloisesti ajatuksissa. Aina kun Herra ja Rouva palaavat kotiin vauvaperheen luota, he istuvat käsi kädessä bussissa ja hymyilevät toisilleen, mutta eivät puhu mitään. Herra ja Rouva asuvat kävelymatkan päässä Helsingin keskustan Stockmannista, harrastavat ulkonasyömistä ja järjestävät railakkaita kotibileitä. Vauvat ovat ihania, mutta eivät kuulu Herran ja Rouvan nykyhetkeen. Vuosittain Herra ja Rouva matkustelevat noin kuukauden ajan ulkomailla, mutta vielä on liian monta mannerta ja merta näkemättä!

Kevät ja kesä 2005

Kevätauringon paiste viimeisille lumenrippeille saa sen aikaan, Rouvaan iskee äkisti vauvakuume! Rouva ostaa lähikaupasta alan lehtiä, vaivihkaa ja salaa, ettei vaan kukaan näe! Punaiset läiskät poskilla palaen hän tutustuu vauvamaailmaan kotona peiton alla, kun Herra on ylitöissä. Rouvan maailma ja sanasto laajenevat kerta heitolla: ovulaatio, imetystyyny, raskausmyrkytys, soiva potta, kestovaippayhdistys. Herra ja rouva ovat huvittuneen innostuneita tästä kaikesta, joka odottaa heitä joskus tulevaisuudessa. Sitä ennen pitää Rouvan keskittyä suunnittelemaan hääjuhlaa ja Herran väitöstilaisuutta.

Messuilla Rouva tosin kahden viinilasin jälkeen sortuu tilaamaan vauvalehden, koska "tarjoushintaa ei voi vastustaa". Lehtimyyjä ojentaa rouvalle näytenumeron lisäksi tilauslahjan, joka on vaipanvaihtoalusta. Rouva kiittää vaivautuneena ja pohtii, mitä kummaa tekee kukallisella muovialustalla. Kieltäytyä ei kehtaa, eikä alustaa voi heittää menemäänkään, koska Rouvan uskomuksen mukaan se toisi huonoa vauvaonnea. Rouva siis joutuu kulkemaan julkisesti vauvatarvike kädessään, minkä vuoksi hän on jo laatinut selityksen valmiiksi, jos törmäisi johonkin tuttuun.

 

Kun kummilapsi tulee kylään, Herra ja Rouva huomaavat, että heidän moderni, huolella sisustettu kotinsa ei välttämättä sovellu lapsen tarpeisiin. Saako design-sohvalla pomppia? Eikö meillä ole muita leluja kuin muoviastioita ja puukauhoja? Miksi meillä on niin paljon teräviä, matalalla olevia asioita? Voiko lapsi olla yksin parvekkeella? Mitä syötävää ja juotavaa lapselle tarjotaan?

Kevät 2006

Häämatkalla Herra ja Rouva näkevät pariskunnan, joka yrittää löytää helteen keskeltä vessaa kolmen pienen viliskantin itkiessä vuoron perään. Rouva laittaa käden Herran vyötäisille ja kuiskaa vienosti korvaan: "Tuossa tilanteessa mekin ollaan kymmenen vuoden päästä, eikö vain?" Herra erehtyy vastaamaan väärin: "Niin, mutta meillehän ei tule kolmea lasta!" Rouvan sydän pysähtyy ja hän alkaa itkeä, minkä kauhean tyranni-ihmisen kanssa hän on mennyt naimisiin! Rouvan sisin sanoo, että hän haluaa ehdottomasti kolme lasta, ei ainakaan vähempää. Herra häkeltyy: "Minullakin on yksi sisarus, joten olen aina ajatellut, että kaksi lasta on paras määrä!" Tutkimattomat ovat häämatkan tiet, mutta kompromissina sovitaan, että Rouva saa mahdollisuuden kolmeen lapseen (kukaanhan ei voi tietää, saavatko Herra ja Rouva ensimmäistäkään lasta) sillä ehdolla, että ottaa käyttöön miehensä sukunimen.

Koko kevään Herra ja Rouva juhlivat taidenäyttelyiden avajaisissa ja ties missä ilmaisen viinin kissanristiäisissä, koska molemmat alkavat tiedostaa, että huoleton DINK-elämä (double incomes, no kids) päättyy ennen pitkää.



Herra ja Rouva ostavat kummilapselle tummaihoisen nuken ja päättävät kasvattaa mahdolliset tulevat lapsensa suvaitsevaisiksi ja monikulttuurisuudesta iloitseviksi.

Kesä 2006

Herra ja Rouva ovat miettineet etukäteen, että lapsiasia on ajankohtainen ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen, ja vetoavat järkisyihin: ei ole kiva mennä äitiysneuvolaan ulkomailla, kun kaikki on itselle uutta ja vierasta, ei ole kiva taloudellisesti ja psykologisesti, jos tipahtaa pois Kelan piiristä, ei ole kiva olla vieraassa maassa ja puhua vierasta kieltä, jos raskaus ei sujukaan niin kuin pitäisi, ei ole kiva muuttaa pienen vauvan kanssa takaisin Suomeen.

Mitä enemmän Rouva surffaa netissä, sitä vakuuttuneemmaksi hän tulee siitä, että ylimääräistä aikaa ei enää ole, paremminkin heillä on jo kiire aloittaa lapsentekoharjoitukset. "90 prosentilla pariskunnista menee vuosi aikaa hedelmöitymiseen! 30 vuoden täyttämisen jälkeen raskauden riskit kasvavat huimasti! Keskenmenot ovat todella yleisiä!"

Kesäkuussa Herra ja Rouva päättävät yhteistuumin, että ehkäisypillerin käyttö lopetetaan lokakuussa 2006. Ajankohdan ratkaisee se, että jos lapsi saisi heti alkunsa, se ennättäisi syntyä Suomessa.

Heinäkuussa Rouva jatkaa nettisurffailua ja havainnoi keskustelupalstoilta, että enemmistöllä e-pillerit lopettaneista naisista menee useita kuukausia pelkästään siihen, että kuukautiskierto normalisoituu, puhumattakaan raskaaksi tulemisesta. Rouvan vauvakuume yltyy ja hänelle tulee sisäinen varmuus siitä, että juuri nyt on oikea hetki lapselle! Herralla ei ole mitään sitä vastaan, että Rouva lopettaa pillereiden syönnin heinäkuun lopussa. Viimeiset pillerikuukautiset alkavat 20.7.2006.